24 listopada 2017
Jedzenie wszystkimi zmysłami. Jak jeść oczami?
W klasie 1a odbyła się pierwsza lekcja kulinarna w ramach programu edukacyjnego "Zdrowe nietrudne". Celem zajęć było rozbudzanie chęci do eksperymentowania i próbowania zdrowych posiłków, kształtowanie nawyków higieniczno-kulturalnych oraz doskonalenie umiejętności samodzielnego przygotowywania prostych potraw.
Przed przystąpieniem do pracy dzieci porządnie umyły ręce i przygotowały stanowiska pracy. Następnie wraz z nauczycielem utworzyły plan zajęć, według którego wykonały pastę jajeczą z twarożkiem i ozdobiły ją warzywami: ogórkiem, pomidorem, papryką i zieloną pietruszką. Wkrótce całą salę wypełnił aromat pysznego jedzenia. Kolorowe talerze cieszyły wzrok. Dla niektórych dzieci smaki takie były nowością i ostrożnie próbowały swej potrawy. Większość zajadała ze smakiem, pamiętając jednak by odrobinę pasty jajecznej zanieść do domu i podzielić się z bliskimi.
Smacznego!